Hälsa

Sover du tillräckligt? En sanning om sömnen.

Tiden går och går och varje dag peppar jag mig till att ”ikväll ska jag blogga!”. Men så kommer kvällen och jag är alldeles för trött för att ens öppna datorn. Ibland bloggar jag från mobilen, men det är inte samma sak. Jag vill gärna tänka till innan jag publicerar något här, för denna plats ska vara ett positivt tillhåll och innehålla matnyttiga saker. Och framför allt så känns det bättre att skriva på datorn än på mobilen.

Men ikväll har jag äntligen tid och orkar skriva några rader. Det beror nog på dagens härliga föreläsning jag hade förmånen att lyssna på. Den handlade om sömn och stress och hur viktigt det är att tolka utmatningssignaler i tid.

Det var Ann-Sofie Jarnheimer som föreläste och det gick inte att inte försjunka i massa tankar om sig själv och sitt liv under tiden. Föreläsningen fick jag lyssna på tack vare att landstinget anordnade utbildningsdag för medicinska sekreterare inom primärvården, vilket uppskattas stort. Av hela dagen var stress- och sömnföreläsningen det absolut bästa och fick både mig och flera andra att tänka till. Denna föreläsning hamnar extremt tätt bakom Aris föreläsning om ”Att våga är att vinna” i min personliga ranking över inspirerande föreläsningar.

Jag tycker att jag har koll på mycket och att jag är ganska så allmänbildad, men det Ann-Sofie föreläste om i dag var lite nyheter även för mig. Bland annat sanningen om sömncykler (varje varar i 90 minuter) och att det är just första sömncykeln som är den viktigaste för det är då vi har som längst djupsömn (på cirka 30 minuter). Informationen om att människor i min ålder behöver cirka 7,5 timmes sömn var ingen egentlig nyhet. Men det var kul att få lyssna på hur den sömnen är uppbyggd och varför man ibland känner som att man inte sovit en blund trots att man kanske sovit i 25 minuter i flera omgångar.

 

 

Det jag vill komma fram till är att vår hjärna är himla komplex och att vi borde förlita oss mer på dennas komplexitet. Samt att det som sägs att vi behöver sova minst 8 timmar per natt är bullshit! Ju äldre vi blir desto mindre behöver vi sova. Våra kroppar sköter det mesta helt perfekt, även sömnen, utan att vi behöver göra så mycket mer än att äta, motionera och sova. Är inte det helt underbart? Sov gott bloggissar och låt era hjärnor göra det de är bäst på!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

1 reaktion på ”Sover du tillräckligt? En sanning om sömnen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.