Hälsa

Det veganska köket och jag.

Det är länge sedan jag skrev om mat och sånt känner jag. För några månader sedan skrev jag om vikten av rätt kost för att må bra. Sedan dess har jag faktiskt ätit till 90 procent vegetariskt. Det tar tid att ändra sina vanor och jag är inte helt nöjd med min insats. Dock så är jag nöjd ut det perspektivet att det blev faktiskt hela 90 procent och att min Familj följer i mina fotspår, om än i mindre omfattning än min förändring.

Jag har under de senaste månaderna bytt ut den vanliga mjölken mot cashewdryck, sojadryck och havredryck. Och de enda gångerna jag använder det är när jag dricker kaffe eller gör kylskåpsgröt. Detta var den lättaste förändringen eftersom jag redan tidigare drack/använde vanlig mjölk.

Det svåraste just nu tycker jag är att sluta med ägg. Jag vill så gärna, främst för hälsans skull, sluta helt med allt animaliskt men just ägg är jättesvårt att sluta med. Först så tycker jag att ägg i alla dess former smakar gudomligt (förutom i olika shakes, för då smakar det pyton) och sedan så är det så himla praktiskt med ägg. Hur gör ni som slutat? Har ni bytt ut äggen eller bara slutat tvärt?

Några av mina bekanta har undrat varför jag inte vill använda mig av benämningar vegetarian eller vegan, då jag äter nästan helt växtbaserat. Svaret är såklart att jag inte är helt och hållet det ena eller det andra. Men också därför att jag först och främst vill äta nyttigt och hälsosamt. Och bara för att man äter vegetariskt eller veganska betyder det inte per automatik att man äter hälsosamt.

Att äta chips och dricka coca-cola kan också en vegetarian göra…

Dessutom gillar jag inte sätta etiketter på folk och benämningen flexitarian är, enligt mig, en konstig påhitt. För om du äter både animaliska produkter och grönt är du allätare, till det behövs ingen ny benämning som enbart rör till det!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

2 reaktioner på ”Det veganska köket och jag.

 1. Hej!

  Jag googlade lite om det vårdadministrativa programmet (som jag går) och hittade då in till din blogg. Kul att se att du äter och vill börja äta mer veganskt! :D Om du har facebook så är mitt tips att bli medlem i diverse vegangrupper, tex:

  Va, är det helt veganskt?

  Vad lagar du för veganmat idag?

  Veganer i Sverige

  Där kan du få massvis med tips och inspiration, samt fråga om det är något du undrar över. Ett starkt tips är även att försöka hitta en vegangrupp i den ort/stad du bor i, så man får massa bra tips om saker och ting i närheten :)

  Kanske dessa sidor kan vara kul att kika in också:

  Kakboken utan ägg och mjölk

  VEGO (magasinet)

  När det gäller ägg så är ett tips att köpa silkestofu (på grund av dess konsistens, men det går även bra med vanlig tofu) och göra tex scrambled ”eggs” på det. För att få äggsmaken så kryddar man med någonting som kallas för Kala Namak (svartsalt). Kala Namak smakar nämligen exakt som ägg. Detta är mycket hälsosammare än ägg, och självklart mycket mer djurvänligt :) https://www.vegokoll.se/scrambled-tofu-0

  Kolla gärna även in denna sida: https://www.vegokoll.se/2015-10-09/aggets-dag

  Utvecklingen går framåt hela tiden: https://www.standard.co.uk/lifestyle/foodanddrink/vegan-hardboiled-eggs-are-now-a-thing-a3639091.html :)

  Lycka till! Om du undrar något eller behöver tips eller så, så är det bara att maila mig :) Ha det bra!

  1. Vad kul Malin att du hittade hit! Tack för tipsen, de flesta följer/läser jag redan men några var nya för mig. Du är välkommen tillbaka hit med tips och såklart om du undrar något om utbildningen eller om yrket! //Laura

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.