Mirakel, Pengar

Du blir inte rik på att VABba!

Du blir inte rik på att VABba!

Igår fick jag ersättning från Försäkringskassan för 1 dag då jag VABbade i juni… ja ni läste rätt, 1 enda dag i juni och tyvärr var det en fredag då vi arbetar kortare dag. Eftersom jag just den dagen skulle arbetat 6 timmar så fick jag VAB-penning eller rättare skrivet tillfällig föräldrapenning enbart på deltid.

Vill ni veta hur rik jag blev den dagen? Ha! Jag fick hela 199 kronor för att ta hand om mitt barn. 199 kronor rent efter skatt för att min man var sjuk (och inte fick några pengar på grund av karensdag) och jag var tvungen att stanna hemma och ta hand om vårt barn. Som ni förstår blir ni inte rika på att VABba… ja, om ni inte tjänar multum så att säga ;-) Det gör inte jag och mer om det kunde ni läsa tidigare i år. Jag hoppas kunna höja min lön snart och om det inte går på nuvarande arbetsplats så kommer jag nog söka mig vidare för det här är inte roligt någonstans.

Sen tittade jag på vad jag skulle få ut om vi lyckades bli gravida igen och jag var mammaledig. Det var INGEN rolig läsning kan jag lova. Jag skulle gå 6 tusen (6000 !) svenska kronor back varje månad. Rent i handen eller inne på kontot. Så nej, vi har inte råd att bli gravida igen i denna stund eller inom den närmaste framtiden (läs: inom 2-3 år i alla fall).

Nu kommer säkert många tänka att man inte ska tänka på pengar när det kommer till barn för barn är en gåva, men det tycker inte jag. Jag tycker att man först och främst ska tänka på familjens ekonomi. Vet ni varför? Inte för att mina barn (eller mitt barn som det ser ut just nu) ska få vad de än vill utan för att jag vill kunna LEVA och inte enbart vegetera med mina barn. Jag vill inte säga att ”nej hjärtat, du kan inte få spela hockey eller dansa för att mamma och pappa inte har råd”. Jag vill kunna säga att ”javisst kan du det om du vill!”.  Det är därför jag har slitit och läst på UNIVERSITET.

Förstå mig rätt. Jag är super-duper-glad för att vi lever i Sverige och har den möjligheten att faktiskt kunna ta hand om våra sjuka barn/barn när den föräldralediga partner är sjuk och få betalt för det, men att få en sådan skamsumma var ingen höjdare.

Aldrig i mitt liv att jag vill flytta härifrån då jag verkligen älskar Sverige, men det är kanske dags att se över den försäkringen/möjligheten och höja den till den nivå den borde ligga på?

Vi lever faktiskt i ett rikt land där vi betalar hög skatt! Därför bör vi ha möjlighet att dra nytta av den när vi behöver.

Med de orden säger jag god natt och sov gott bloggissar! Det ska jag göra, trots lån och andra penningsbekymmer ;-)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Share

1 reaktion på ”Du blir inte rik på att VABba!

  1. […] Dagen började med väckarklocka vid 5, sen bussresa till jobbet och jobb från 06:40-ish… och nu strax innan 10 får jag dra hem och VABba då M är sjuk och kan inte ta hand om vårt Mirakel. Tur att det är ganska lugnt på jobbfronten, men djävligt synd för VAB med tanke på den stora ekonomiska förlusten.  […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.